Conferència i Espais de treball

Conferència – diàleg


Cures, comunitat i comú: una triple hèlix per als Serveis Socials.
S’examinaran algunes de les exigències, oportunitats i orientacions per a l’àmbit dels Serveis Socials des de la triple mirada dels cuidadors, la comunitat i allò comú, en un context complex i desafiant per a un model social que sostingui la vida.

ROSALÍA MOTA
Professora titular de Sociologia i Treball Social a la Facultat de Ciències Humanes i Socials de la Universitat Pontifícia Comillas. Doctora en Sociologia. Doctora Juan March, Institut Carlos III – Juan March, Centre d’Investigació i postgrau en Ciències Socials.
Línies d’investigació: Exclusió social, Estat de benestar i polítiques socials, Envelliment, Benestar i família, Serveis socials, Tercer sector, Avaluació de models d’intervenció social.
Coordinadora del grau en Treball Social entre 2008 i 2016. Vocal a la Presidència de la Conferència de Degans i Directors de Centres i Departaments de Treball Social entre 2013 i 2016. Vocal al I i II Congrés Internacional de Facultats i Escoles de Treball Social, abril 2014 i abril 2016.
Investigadora en els següents projectes d’I+D finançats en convocatòries públiques: “Innovació dels models de treball social en itineraris i enclavaments d’exclusió extrema” (2010-2012); “Capital social i capital simbòlic com a factors d’empoderament en els itineraris d’inclusió social” (2007-2009), ambdós finançats pel Ministeri d’Educació i Ciència; “Polítiques públiques de suport a la família en l’Estat de les autonomies” (2002-2005), finançat per la Fundació BBVA.
Investigadora en altres projectes d’investigació finançats per diferents administracions públiques i entitats, entre altres, Fundació Telefònica, Comunitat de Madrid, Càritas Espanyola i Institut de la Dona.
Autora de capítols de diversos llibres i articles en les línies d’investigació esmentades i referides en diferents publicacions.

ESPAIS DE TREBALL


Espai 1

LA MEMÒRIA DEL GENOSOCIOGRAMA | DEL BIO-PSICO-SOCIAL A LA BIO-PSICO-GENEALOGIA

Una de les eines dels professionals del treball social és el genosociograma, que és la forma que adopta un arbre genealògic on es registra, tenint en compte els factors bio-psico-socials, la informació sobre els membres d’una família i les seves relacions que pot arribar fins a 3 generacions.
Però si com a persones i professionals tinguéssim en compte els factors de la bio-psico-genealogia a l’hora de confeccionar un genosociograma, què ens podríem trobar?, quina informació podria revelar-nos?
Aquest taller vol  introduir-vos en l’exploració de les dinàmiques familiars que ens pot revelar un genosociograma  des de la visió de la bio-psico-genealogia amb l’objectiu ampliar la visió i la consciència de nosaltres mateixos partint de les nostres arrels.

Cristina Milián
Soc treballadora social sènior d’urgències de l’Hospital Clínic. Després de molts anys d’atendre famílies en situacions d’estrès agut, vaig observar que hi havia situacions, seqüències, expressions que es repetien en moltes famílies. Finalment en una formació, la docent va esmentar la psicogenealogia,i en aquesta eina d’exploració de l’arbre genealògic vaig trobar moltes més respostes de les esperades, començant pel meu propi arbre familiar.  Vaig seguir formant-me i configurant la formació, que a dia d’avui està estructurada en 4 mòduls amb un total de 60 hores de formació i s’està impartint en el COTS, COP, hospitals, consells comarcals, centres de formació, etc.
Per saber més sobre mi cliqueu aquí

Espai 2

LA TEORIA DEL VINCLE APLICADA A LA RELACIÓ ENTRE EL PROFESSIONAL I L’USUARI
L’anàlisi del vincle del professional i com afecta la relació que s’estableix durant la intervenció és fonamental per comprendre què se’ns mou quan intervenim i què movem en l’altre. Si com a professionals podem promoure un vincle segur, la nostra intervenció tindrà més possibilitats d’èxit.
A partir de l’explicació dels conceptes bàsics sobre teoria del vincle (necessitat primària, tipus de vincle, ingredients per promoure vincles segurs, etc.) es plantejarà una dinàmica per poder debatre després amb el grup i ajudar a integrar aquests conceptes.

Mireia Quinquillà Durich
Psicòloga clínica, psicòloga general sanitària i psicoterapeuta familiar. Docent i supervisora d’equips i professionals. Directora del Centre de Psicologia NECTUNT. Directora del màster en Formació Bàsica Sistèmica i Teoria del Vincle a NECTUNT. (www.nectunt.org)

Espai 3

TREBALL AMB FAMÍLIES DES DE L’ACOMPANYAMENT | REPTES I OPORTUNITATS
La família és el primer entorn de relació i convivència; ens estructura com a persones en donar resposta a les nostres necessitats físiques i emocionals. Tots partim d’una vivència familiar concreta que ens ha permès créixer i madurar fins al moment present. En aquest taller reflexionarem sobre com els professionals de l’acció social podem acompanyar famílies que requereixen suport professional per motius diversos (separacions, malaltia d’algun dels membres, violència, migració, etc.). Partirem d’una exposició inicial i d’una dinàmica per plantejar la temàtica i poder reflexionar conjuntament sobre bones pràctiques en relació amb el treball amb famílies.

Isabel Torras
Professora i investigadora de la Facultat d’Educació Social i Treball Social de la Fundació Pere Tarrés de la Universitat Ramon Llull, fent docència i recerca sobre petita infància,  competències parentals i acompanyament als processos de canvi. Doctora en Psicologia i directora del postgrau: Petita infància, família i territori: eines per a l’acompanyament socioeducatiu. Desenvolupa les seves investigacions en el Grup d’Innovació en Anàlisi Social (GIAS) de la Universitat Ramon Llull, dins la línia “Salut i benestar psicosocial durant el cicle vital”. Va participar en el programa d’assessorament a les famílies Créixer amb tu de la Generalitat de Catalunya.

Espai 4

LA CONSTRUCCIÓ COL·LABOTARIVA EN DIFERENTS CONTEXTOS D’INTERVENCIÓ SOCIAL
El marc del treball partirà de l’experiència dels participants. S’exposaran conceptes i es facilitaran espais de reflexió i contrast teòric. Per poder treballar de manera dinàmica es convidarà els professionals a treballar amb situacions que tracten en el seu lloc de treball. Els objectius de l’espai de treball són delimitar els contextos d’intervenció i revisar les practiques tot compartint  orientacions entre els diferents  professionals participants. Es tracta de  reflexionar sobre els procediments d’intervenció i identificar les habilitats pròpies i de l’equip pel treball.

Carmina Puig
Professora de Treball Social i  coordinadora del doctorat en Treball Social a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Llicenciada en Psicologia i doctora en Antropologia Social i Cultural.
Autora del llibre La supervisió en l’acció social. Una oportunitat per al benestar dels professionals (Edicions URV) i de diferents articles sobre Treball Social.
Col·labora amb diferents  institucions i l’administració en les àrees de benestar social i salut, en els temes de supervisió social i assessorament i formació d’equips de professionals.
Les línies de recerca són: innovació de la intervenció social, metodologies i sistematització de les pràctiques socials. La cura de les persones i dels professionals així com elements de prevenció del desgast professional en els àmbits socials, sanitaris i d’educació.

TAULES D’EXPERIÈNCIES


Taula 1

PROGRAMA ANYS I PANYS
L’any 2015 s’inicia el programa Anys i Panys des dels Serveis Socials Bàsics del Consell Comarcal de la Noguera. Aquest programa té com a objectiu conèixer les necessitats  relacionades amb les persones grans de més de 75 anys de la comarca que viuen soles, la seva situació i l’entorn més proper, per detectar possibles situacions de risc i mancances i alhora donar a conèixer els Serveis Socials i els recursos adreçats a les persones grans.

Equip de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera

Taula 2

REUNIÓ DEL GRUP FAMILIAR
Presentem un projecte pioner a Catalunya i a la península Ibèrica en general, que representa una innovació en el treball amb famílies. La tècnica de la Reunió del Grup Familiar (RGF o Family Group Conference en anglès) és una tècnica innovadora d’intervenció amb famílies, basada en l’apoderament tant d’elles mateixes com de la seva xarxa de suport a l’hora de prendre decisions que els afecten directament. La finalitat de la nostra participació en aquesta taula d’experiències és donar a conèixer la tècnica de la Reunió del Grup Familiar i la implementació del projecte a Osona, i a la vegada promoure un canvi de mirada, passant d’un model assistencialista a un de més apoderament de les famílies i de la seva xarxa social.

Anna Matas
Pedagoga i educadora social. I ara facilitadora de la tècnica FGC. He desenvolupat la meva trajectòria professional en el món de la pedagogia i l’educació social, més concretament en el món de la infància i l’adolescència en risc social. Actualment soc coordinadora de l’Àrea d’Infància, Adolescència i Famílies del Consell Comarcal d’Osona.

Actuació musical

Meritxell Gené
És diplomada en l’especialitat d’Educació Musical a la Facultat de Ciències de l’Educació (UdL). Cantautora de les Garrigues que ha dedicat bona part de la seva producció musical a cantar poetes d’arreu. Té un disc íntegrament dedicat a Màrius Torres Així t’escau la melangia (Khlämor records, 2013) i un altre dedicat a poetes dels Països Catalans Branques (Khlämor records, 2015). Actualment també treballa com a docent en una escola. Després dels esbarzers (editorial Pagès) és el seu primer poemari.

ESPAI DE CONCLUSIONS


A càrrec de:

Membres del comitè d’expertesa

FERNANDO FANTOVA
Consultor social, treballa en la intervenció social, el desenvolupament comunitari i els serveis socials des de finals dels anys setanta. És educador social, llicenciat en psicologia, màster en recursos humans i doctor en sociologia. Ha tingut experiència en l’atenció directa a persones amb discapacitat i famílies, la direcció d’organitzacions del tercer sector, la consultoria independent (especialment a Espanya i Llatinoamèrica) i les responsabilitats polítiques com a viceconseller d’Afers Socials del Govern Basc. És autor de 10 llibres i 200 articles, capítols o ponències relacionats amb els serveis i, en general, les polítiques socials, la majoria dels quals estan disponibles a www.fantova.net.

PILAR QUEJIDO
Treballadora social i llicenciada en Humanitats. Professora de Treball
Social de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la UdL.
Supervisora d’equips de treball en el camp de la intervenció social.

JOSEP LLUÍS BONET
Director de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera